Tips om varför riskokare är så bra

sushi gjord av riskokare

Riskokare för sushi

Att ris är en av de vanligaste basvarorna i världen vet du säkert redan, men vet du hur du ska få till det där perfekta sushiriset – varje gång?

Ris är en vanlig ingrediens i traditionella maträtter och inhemska kök. På många platser i världen äter man ris precis som vi äter potatis i Sverige. Ris är också en självklar ingrediens i sushi och något de flesta klarar av att koka. Dock är det inte alltid resultatet blir perfekt, men det finns knep att ta till: en riskokare.

Så här funkar en riskokare

En riskokare är en fantastisk maskin. Den är särskilt anpassad för att koka ris med hundra procent säkerhet varje gång. Tack vare kastrullens utformning kan du räkna med perfekt resultat, vilket gör att du kommer att servera fantastisk sushi till såväl vardag som fest.

Många riskokare har dessutom en automatisk eftervärmefunktion som håller riset varmt en lång stund efter det att riset har kokat färdigt. Förutom automatisk varmhållning är de flesta riskokarna även utrustade med så kallad ”non stick-beläggning”. Det innebär helt enkelt att riset aldrig klibbar fast i botten av kastrullen. Även glaslock och mätkopp är fiffiga tillbehör som underlättar tillagningsprocessen ännu mer.

Så här använder du en riskokare

Då de allra flesta kokar ris på ”vanligt sätt”, det vill säga i en kastrull på spisen, händer det att riset kokar över, blir underkokt, bränt eller vattnigt. Det kan också vara svårt att koka rätt mängd ris.

Med en riskokare får du en hjälpreda i köket som sköter tillagningen helt på egen hand. Det enda du behöver göra är att fylla på önskad mängd ris och vatten (enligt anvisning på paketet/i receptet) och sätta på locket. Sen är det bara att starta riskokaren och låta maskinen sköta sitt.

Samtidigt får du tid över för att umgås med nära och kära, som också kan hjälpa till att förbereda en massa goda tillbehör till sushin. Därmed är det värt att lägga ned tid på att göra noggrann research för att hitta den bästa riskokaren som passar just dina behov.

Fördelar med riskokare

  • Du får tid över till annat
  • Riset kokas till perfektion varje gång
  • Riset håller sig varmt tills det är dags att servera
  • Det är i princip ingen risk för att riset blir överkokt

Nackdelar med riskokare

  • Det krävs viss teknisk kunskap
  • Det är ännu en köksmasin som tar plats
  • Marknadens bästa riskokare är relativt dyra

Förbered riset

Två av de vanligaste rissorterna, jasmin och basmati, bör sköljas noga innan tillagning, vilket även gäller för sushiris. Genom att skölja riset får du bort överflödig stärkelse och eventuella rester av bekämpningsmedel. Blötlägg riset i cirka i 30 minuter för en något klibbigare konsistens.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *